آشنایی با مساجد جهان «مسجد شاه جهان در پاکستان»
مسجد «شاه جهان» در منطقه «تهتهه» در ایالت «سند» پاکستان باوجود میراث گرانبهای تاریخی این کشور به دلیل دلیل بیتوجهی در حال فرسایش است پایگاه اطلاع رسانی مسجد جامع ابوذر دارالشهدای تهران ، به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگ و هنرخبرگزاری تقریب ،مساجد از صدر اسلام به عنوان عبادتگاه مسلمانان وجود داشتهاند. آنچه جالب توجه […]
مسجد «شاه جهان» در منطقه «تهتهه» در ایالت «سند» پاکستان باوجود میراث گرانبهای تاریخی این کشور به دلیل دلیل بیتوجهی در حال فرسایش است
پایگاه اطلاع رسانی مسجد جامع ابوذر دارالشهدای تهران ، به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگ و هنرخبرگزاری تقریب ،مساجد از صدر اسلام به عنوان عبادتگاه مسلمانان وجود داشتهاند.
آنچه جالب توجه است این است که تا امروز، زیبایی و تاریخچهی غنی این اماکن مقدس الهام بخش بازدیدکنندگان بیشماری در سراسر جهان بوده است.
بر همین اساس خبرگزاری تقریب ، قصد دارد در قالب یک بسته خبری و به صورت هفتگی به معرفی مساجد زیبای جهان و کشورمان بپردازد.
در بیست و هفتمین شماره از این بسته خبری به معرفی «مسجد شاه جهان در پاکستان» پرداخته ایم، که مشروح آن در ادامه میآید:
در نگاه اول مانند یک تابلوی نقاشی است که ناتمام مانده است. خیابانهای باریک و بی رنگ، پیاده روهای ترک خورده و خانه هایی ساده معرف این منطقه هستند.
این مسجد به عنوان مهمترین نمایش کاشی کاری در جنوب آسیا شناخته میشود. همچنین برای آجر کاریهای هندسی آن عنصر تزئینی ای که برای مساجد دوره گورکانی غیرمعمول است قابل توجه است. این مسجد در زمان سلطنت امپراتور گورکانی، شاه جهان، ساخته شدهاست که به نشانهٔ قدردانی به شهر تقدیم کرد.
این بنا به شدت تحت تأثیر معماری آسیای مرکزی قرار دارد که بازتاب مبارزات شاه جهان در نزدیکی سمرقند، مدت کوتاهی قبل از طراحی مسجد است.
بزرگان در پاکستان میگویند که در سال ۱۶۴۴ میلادی، حاکم وقت مغول در منطقه تهتهه به وزیر خود دستور داد تا افراد مذهبی را برای ساخت مسجدی با نام «شاه جهان» گرد آورد.
در ساخت این مسجد چندین هزار نفر حضور داشتند؛ «مراد علی شاه» یکی از وزرای ایالتی سند در این خصوص گفت: در حالی که مسجد شاه جهان موقعیت تاریخی ویژهای در پاکستان دارد اما به دلیل عدم توجه داره باستان شناسی، این میراث تاریخی دچار فرسایش شده است.
وی با اشاره به ساخت مسجد شاه جهان در دوران حکومت مغول گفت: افراد مومنی به دستور پادشاه وقت مغول در ساخت این مسجد نقش داشتهاند.
به گفته مورخان، ساخت مسجد شاه جهان با حضور هزاران کارگر در سال ۱۶۴۷ میلادی به پایان رسید؛ مساجد شاه جهان در تهتهه و «پادشاهی» در لاهور نشانهای از بهترین هنر معماری دوران مغول هستند.
مسجد شاه جهان با مساحت ۶۵۰۰ متر مربع دارای ۳۳ طاق و ۹۳ گنبد است که از آجرهای قرمز و کاشی های آبی رنگ ساخته شده اند.
جالب اینجاست که کاشی های آبی به طور طبیعی با استفاده از یک گیاه نیلی رنگ تولید می شوند و رنگ آبی دریایی را تولید می کنند.
«تهته» دارای اسامی متفاوتی به خاطر گنجینه های معماری اش از جمله مسجد «شاه جهان» است که از آن جمله می توان به «جواهر سند» یا «باب الاسلام» اشاره کرد.
با این حال، مسجد شاه جهان با وجود میراث گرانبهای تاریخی پاکستان به دیل بیتوجهی با فرسایش و نابودی روبرو است.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید